Een verslag van de Oud-Schutters en de Monti Kali Pokal 2017

01-08-2017
Editor

Verslag van de Monti Kali Pokal 2017

Een wens die vele van u al sinds lange tijd koesteren – met scherp schieten – ging voor vier Oud Schutters in vervulling op 24 juni 2017. Waar het voor burgers in Nederland steeds lastiger is, dan wel onmogelijk wordt gemaakt om met serieuze wapens te schieten, zijn schietwedstrijden bij onze Oosterburen nog vrij toegankelijk voor elk gezelschap dat tenminste in het bezit is van een identiteitskaart; referenties niet noodzakelijk.

In de vroege ochtend op zaterdag vertrokken Taco van Someren (1977), Matthijs Wouterse (2006), Fabian Scheepmaker (2006) en Tiemen Reitsma (2008) richting het Regionale Schietcomplex van de Amerikaanse leger in Wackernheim. Bij aankomst werd een korte lunch genoten, daarna snel aanmelden en in de rij voor de eerste schietoefening.

De eerste oefening betrof het basisprogramma van de Monti Kali Pokal; schieten met het Zwitserse dienstwapen “Sturmgewehr 90” in wedstrijdverband. 15 patronen, liggend vrije hand, rompschijven op 300 meter, 180 seconden tijdslimiet. Het Sturmgewehr is een nauwkeurig volautomatisch wapen, waarbij de oefening semi automatisch werd geschoten. Aangezien de richtmiddelen significant afwijken van de oude Garand en de meer recente Diemaco was het voor de Oud Schutters toch even wennen. Uiteindelijk kunnen we met gepaste trots melden dat we op de 21e plaats zijn geëindigd in het klassement van de 114 deelnemende burgerverenigingen.

Hierna volgde een speciale oefening, wederom op 300 meter, met een scherpschuttersvariant van de AR-15 M4F. Onder de jongere generaties schutters is dit wapen bekend, aangezien de Diemaco C7 ook een afgeleide is van de AR-15. Een enthousiaste vertegenwoordiger van de fabrikant moedigde ons aan om vooral een groepsfoto te nemen en bleef de kwaliteit van zijn product aanprijzen. Wij hadden de gelegenheid om dit te bevestigen tijdens de oefening, waarbij de behoorlijke gerse kijker het mogelijk maakt om op lange afstand het doel nauwkeurig onder vuur te nemen. De resultaten konden zich laten zien, evenals enkele brandblaren op de vingers van de schutters.

Onder het toeziend oog van Taco en Matthijs ging voor Fabian en Tiemen een jongensdroom in vervulling; het afleggen van een uitdagend sportparcours terwijl er handgranaten rondvliegen. Tiemen liet zien dat hij zelf ook niet vies is van een granaatje gooien en kon na afloop zijn trots voor het – overigens terecht – verdiende Granatausweis niet onder stoelen of banken steken. Een mooi embleem als herkenningsteken voor zijn verdienste zal voortaan zijn jas sieren.

Vermoeid van het vele wachten – efficiëntie en snelle doorlooptijd in de proeven is de militair immers vreemd – werd er verplaatst naar Wiesbaden, zodat er genoten kon worden van halve liters Hefeweizen op het terras.

Vervolgens werd er verplaatst naar het lokale Italiaanse restaurant, wat gerund werd door een Turkse uitbater, waarbij de bediening werd verzorgd door een lieftallige Duitse uit Kazachstan. Na dit multiculturele intermezzo werd verplaatst naar de tegenoverliggende Irish Pub, waar werd bewezen dat een Schutter wel zijn haren kan verliezen, maar niet zijn streken. Het volk in Wiesbaden is vrij kalm. Het kostte daarom ook weinig moeite om in de horeca van deze Duitse slaapstad te schutteren en de kroegen op zijn kop te zetten. De aanwezige eindexamenklas werd getrakteerd op een voorproefje van hoe het studentenleven “kan” zijn. De schutterijliederen en het “Schlauchboot” zal bij hen nog lang in het geheugen blijven hangen. Het meegebrachte arsenaal aan rokertjes verzorgde een aangename geur, waardoor onze aanwezigheid ook buiten het zicht (en gehoor) merkbaar was.

In de kleine uurtjes werd gelukkig het hotel nog gevonden, waarna de volgende ochtend met een schuttershoofd de reis richting Nederland weer werd ingezet.

Gezien het succes van zowel de wedstrijd als het avondprogramma is door de aanwezigen besloten om volgend jaar juni weer de Monte Kali Pokal te gaan bezoeken. U bent daar toch ook bij?